İç mimarlık psikoloji, sosyoloji, ergonomi, mimari, ekonomi ve sanat gibi dalları da içine alarak bireylerin ruhsal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mekânda yapısal ve yapısal olmayan müdahaleler ile ilgilenen bir meslek disiplinidir. Bir iç mekânı oluşturan her şey iç mimarlığı mesleğinin çalışma alanına girer. İç mimar yapıyı daha yaşanabilir hale getirirken aynı zamanda ergonomik ve konforlu olmasına özen gösterir.
Dekorasyon ise iç mimarların aksine yapılar ve onların inşa yönüyle ilgilenmezler. Eşya düzeni şeklinde de tanımlanabilecek dekorasyon daha çok renk ve tasarımla ilgilenir. Kullanılan eşyalar arasında doku, renk, desen ve boyut yönünden uyumuna dikkat eder.
Uygulama projesi içerisinde döşeme planı, duvar planı, tavan planı, mekanik planlar, elektrik planları, kesitler, görünüşler, perspektifler, mobilya ve imalat detayları çizilmektedir. Projenin kesin detayları ve karşılıklı anlaşmaya varıldıktan sonra uygulama ve inşaat aşamasına geçilir.
Proje başlangıcında müşteri ihtiyaçlarının doğru bir şekilde tanımlanması ve planlanması yapıldığından uygulama sürecinde müşteri, iç mimardan alacağı bilgilendirmeler ile günlük yaşamına rahatça devam edebilir.