• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    

Konsept Tasarım

Mimaride Konsept

Konsept, mimaride tasarım fikrinin oluşmasından tasarımının tamamlanmasına kadar her aşamada etkili olan önemli bir kavramdır. Amaç, çalışmanın farklılıklarını belirgin hale getirerek beğeni toplayabilmektir. Sosyal mekanlar ile butik şekilde inşa edilen yerleşim alanlarında, bu tarz uygulamalara sıklıkla rastlanır. Ortaya çıkacak projenin hedefe ulaşma başarısında konsept doğrudan etkilidir.

Konsept kavramı, tasarımın dayandığı temel olarak nitelendirilebilir. Konsept, tasarım oluşturmak için dikkate alınan temel nitelikler, değişkenler ve çözüm önerileridir. Konsept konusundaki değerlendirmeler proje çiziminden önce ve tasarımın ortaya çıkarılması aşamasında yapılmış olmalıdır. Böylelikle tasarımın tutarlı şekilde hazırlanması sağlanabilir.


Konsept Tasarım

Konsept tasarım, belirli bir fikir veya bir tarza uygun olarak tasarlamak demektir. Tasarımı yaparken herhangi bir tema seçilerek o kullanılır veya birkaç temanın belirli özellikleri birleştirilerek kullanılır.

Genel anlamda konsept, tasarım sürecinin en başında, yapılan araştırmalar ve analizler doğrultusunda tespit edilen problemlere getirilen çözüm önerileridir, en doğru çözümü bulma sürecidir. “Tema” olarak farklı bir bakış açısı veya farklı bir çıkış noktası demektir. Yaratıcılık demektir, özgün olmak demektir. Bu kavram, yeni bir uyarlama veya “daha önce hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi” yakalamak anlamındadır.

Konsept tasarım, örneğin bir mekanın tasarımını yaparken belirli bir tarza, belirli bir fikre bağlı kalınması anlamına gelir. Konsept tasarımın amacı, dikkat çeken bir mekan oluşturmak ve böylelikle daha çok kişiye erişebilmektir. Konsept bu yüzden büyük önem taşır.

Konsept tasarım, kafe, restoran gibi işletmelerden ev, ofis gibi iş ve yaşam alanlarına kadar birçok yerde karşımıza çıkar. Mimari anlamda, belli bir tema çevresinde şekillenen bir tasarımından söz edilmektedir. Mekânla birlikte mobilya, aksesuar ve ürün tasarımlarında da konsept fikirleri temel alınır.

“Kavram, görüş, tarz, tema, zihindeki soyut tasarımlar, alışılmışın dışında” gibi anlamlara sahip olan “konsept” kelimesi, dekorasyonda bu tanımların tümünü karşılar.

Konsept Tasarımın Amacı ve Faydaları Nelerdir?

Her mekânın iç mimarisinin kendine özgü bir ruhu vardır. Mekâna yönelik olarak önce bu ruh tasavvur edilir, buna göre bir fikir projesi geliştirilir, sonra o ruha bir beden giydirir gibi uygulama projesiyle birlikte mekân donatılır. Mekânlara hâkim olan bir tarz veya bir kavram, bir renk, bir malzeme, bir nesne vb. vardır ve olmalıdır.

Bir konsept dahilinde yapılan düzenlemeler, mekânı göz alıcı ve dikkat çekici bir görünüme kavuşturur. Böylelikle görsel bütünlük yakalayan mekânlar, daha çok kişiye hitap edebilir. Rastgele dekorasyon elemanları ile yapılan mekân tasarımı yerine bir konsepte göre yapılan dekorasyonlar müşterinin ilgisini çekmeyi sağlayabilir.

Dekorasyonda Konsept Nasıl Oluşturulur?

Mekân tasarımlarında dekorasyona başlamadan önce konsept belirlenmelidir. Konsept belirlendikten sonra; tasarım sürecinin sonraki adımları malzeme ve ürün seçimleridir. Örneğin; minimal bir konsept için yenilikçi, işlevsel ve modern dekorasyon elemanları tercih edilir.

Etnik bir konsept için; kilimler, renkli koltuklar, canlı renkler, rahat minderler, duvar halıları vb. kullanılabilir. Klasik bir konsept için oymalı, ikinci el, antika mobilyalar, lambri duvarlar, işlemeli tavan dekorları, kapitoneli koltuk takımları seçilmelidir. Modern bir konsept için ahşap neredeyse hiç kullanılmaz. Alüminyum veya cam ağırlıklı kullanmak, modern bir mekân oluşturmakta etkili olacaktır. İşletme veya mekân için mutlaka bir “tarz” üretilmelidir. Bu, yapılacak tasarımı bir adım öne çıkararak fark edilmeyi kolaylaştıracaktır.